Φουντούκι, «Η μυστική σου δύναμη»!
Κάντε χρήση του κουπονιού με κωδικό HNB2018 και λάβεται 15% έκπτωση στην παραγγελία σας !
Τελευταία Σχόλια
Υπέροχη Σελίδα....
Από Σοφία
Συγχαρητήρια για την σελίδ
Από Nefeli ion
Καλημέραααααα Τέλεια σελίδ
Από Σοφία Κοντοπούλου
Τελευταίες Αναρτήσεις

Φουντούκι, «Η μυστική σου δύναμη»!

Κατηγορία: Υγεία

Τα φουντούκια είναι ξηροί καρποί με ιδιαίτερη γλυκίζουσα γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά.  Από παλιά  θεωρούνταν υπερδύναμη και τρόφιμα με «μυστικές» δυνάμεις.  Γι’ αυτό χρησιμοποιούνταν σε ράβδους ανίχνευσης για τον εντοπισμό νερού και μεταλλευμάτων, καθώς και σε θεραπείες για διάφορα είδη ασθενειών.

Η λέξη φουντούκι έχει τούρκικες ρίζες – fındık και έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό λεξιλόγιο από τον καιρό της τουρκοκρατίας. H επιστημονική ονομασία του φουντουκιού είναι Corylus avellana.
 
Φουντούκια υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, τη δυτική Ασία και τη βόρεια Αφρική. Παρ’ όλα αυτά, το 75% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιών προέρχεται από την Τουρκία. Αυτά υπάρχουν κυρίως και στη χώρα μας, αφού τα ελληνικά είναι μάλλον λίγα.  Εισάγονται χωρίς το κέλυφος και μετά ψήνονται και έτσι φεύγει η φλούδα τους.

Ιδιότητες:
– Περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
– Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, κάτι που τα κάνει ιδιαιτέρα σημαντικά ακόμα και στην περίοδο της εγκυμοσύνης.
– Τα φουντούκια έχουν το ποσόν να είναι πιο εύπεπτα από άλλους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Έτσι είναι κατάλληλα για όσους έχουν δυσπεψία.
– Ωφέλιμα για όσους ενήλικες και παιδιά πάσχουν από αναιμία ή φυματίωση.
– Η ημερήσια προσθήκη περίπου 70 g φουντουκιών στο διαιτολόγιο μας επί 30 ημέρες οδηγεί σε μείωση της ολικής και της LDL «κακής» χοληστερόλης.
– Αντιοξειδωτική δράση: Τα φουντούκια περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, μεταξύ των οποίων τανίνες, φαινολικά οξέα,  φλαβονοειδείς ενώσεις καθώς και βιταμίνη Ε.
– Είναι πλούσια σε μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το ελαϊκό, καθώς και σε απαραίτητα λιπαρά οξέα , όπως είναι λινελαϊκό οξύ που είναι χρήσιμα για την υγεία της καρδιάς.
– Είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες, έτσι μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών χρόνιων νοσημάτων (καρδιαγγειακά, καρκίνος του παχέος εντέρου κλπ).
– Περιέχουν επίσης, πολλά χρήσιμα μέταλλα: μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, όπως επίσης  μαγνήσιο και  φώσφορο που είναι σημαντικά συστατικά για τον μεταβολισμό των οστών.

Χρήση:
Τα φουντούκια καταναλώνονται ευχάριστα ως έχουν, αλλά και καβουρδισμένα, αλατισμένα ή καραμελωμένα. Έχουν ευχάριστη γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία ζαχαρωδών προϊόντων, ως προσθήκη σε σοκολάτες, σε προϊόντα σοκολάτας για επάλειψη, σε μπισκότα, σε διάφορα γλυκά, παγωτά και κέικ. Η κρέμα φουντουκιών μαζί με σοκολάτα ή με άλλες κρέμες χρησιμοποιείται πολύ για «γέμιση» γλυκισμάτων και αρτοσκευασμάτων. Χρησιμοποιούνται και στην αρτοποιία όπου αλέθονται μαζί με σιτάρι για την παραγωγή ψωμιού. Από τα φουντούκια παρασκευάζεται και βούτυρο, που είναι χρήσιμο κυρίως σε άτομα με αλλεργία στα φιστίκια και στο φυστικοβούτυρο. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι περιέχει περισσότερα λιπαρά από το φυστικοβούτυρο.

Φουντουκέλαιο: 
Το φουντουκέλαιο έχει άρωμα καρυδιού και διαθέτει εξαιρετικές στυπτικές ιδιότητες. Βοηθά στην προστασία του δέρματος από την ξηρότητα τη φροντίδα του μικτού ή λιπαρού δέρματος και την αντιμετώπιση της ακμής. Είναι το τέλειο λάδι βάσης για να προσθέσουμε αιθέρια έλαια αφού αναδεικνύει πλήρως τις ιδιότητες τους χωρίς να εμποδίζει την δράση τους. Σε προϊόντα περιποίησης προσώπου βοηθά αμέσως τη σύσφιξη και απαλότητα της επιδερμίδας.
Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και ως «φορέας ή λάδι βάσης» σε παραδοσιακά φάρμακα σε θεραπείες μασάζ, στην αρωματοθεραπεία, στη φαρμακευτική και στην καλλυντική βιομηχανία. Το λάδι από φουντούκι έχει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνες A,Β,D, Ε, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και ελαϊκά οξέα.

Φουντουκιά:
Η φουντουκιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο, που προέρχεται από την Νότια Ευρώπη και την Τουρκία. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και θεωρείται σημαντική καλλιέργεια σε ότι αφορά σε εμπορικές συναλλαγές. Η φουντουκιά παράγει καρπούς, περίπου τρία χρόνια μετά την φύτευση και μπορεί να ζήσει από 50 έως εξακόσια χρόνια αν ανανεώνεται κανονικά!  Ανθίζει κάθε άνοιξη και οι καρποί εμφανίζονται το φθινόπωρο.  Οι καρποί της παράγονται σε ομάδες…

Πηγή: ingolden.gr

Σχολιάστε

Captcha