2024-11-10
2024-11-10
Στη φροντίδα του προσώπου, τα φυτικά έλαια έχουν κε
Ένα από τα πιο ισχυρά και πολυχρηστικά συστατικά π
Η Herbs & Beauty για το Άλμα Ζωής.
Δεν είναι μόνο ο υψηλός δείκτης προστασίας SPF που ε
2023-01-27
Η αϋπνία είναι μια κατάσταση στη οποία κάποιος έχει δυσκολία για να πέσει για ύπνο ή να παραμείνει κοιμισμένος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως και σοβαρή, ανάλογα με το πόσο συχνά συμβαίνει και για πόσο διάστημα.
Ακόμα, η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει υπνηλία σε όλη την διάρκεια της ημέρας, έλλειψη ενέργειας, άγχος, κατάθλιψη και άλλα. Υπάρχουν δυο τύποι αϋπνίας, η πρωτογενής, η οποία δεν προκαλείτε από κάποια άλλη αιτία, είναι από μόνη της μια ανωμαλία, μια πάθηση με το δικό της μηχανισμό και η δευτερογενής, η οποία είναι σύμπτωμα ή παρενέργεια κάποιου άλλου προβλήματος ή ασθένειας.
Οι αιτίες της αϋπνίας μπορεί να ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες: ψυχολογικές , φυσικές και σε μεμονωμένα γεγονότα.
Οι παράγοντες που προκαλούν συχνά προβλήματα αϋπνίας μπορεί να είναι οι εξής:
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία με απλό τρόπο χωρίς φάρμακα και επίσης, λιγότερο επιβλαβή για τον οργανισμό μέσω της διατροφής. Η πλειοψηφία των ειδικών συνιστούν στους ασθενείς να καταπολεμήσουν το πρόβλημά τους με φυσικά μέσα.
Οι παρακάτω τροφές αποτελούν μια φυσική πηγή και αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.
1. Zυμαρικά, ψωμί και ρύζι. Προκαλούν την παραγωγή σεροτονίνης, μίας ορμόνης που επιδρά στο νευρικό σύστημα ως φυσικό ηρεμιστικό.
2. Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί(κυρίως τα καρύδια) ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, μίας ορμόνης που παράγει ο εγκέφαλος όταν αισθανόμαστε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι. Επίσης, αποτελούν πηγή τρυπτοφάνης και μαγνησίου.
3. Γιαούρτι: Όπως όλα τα γαλακτοκομικά, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την αύξηση των επιπέδων τρυπτοφάνης και μελατονίνης, δύο υπναγωγών ορμονών που παράγει ο οργανισμός.
4. Μπανάνες: Οι μπανάνες είναι πηγή καλίου, ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο για την ποιότητα του ύπνου. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, τα οποία είναι γνωστά για την ηρεμιστική τους δράση.
5. Σταφύλι/Κεράσια: Το σταφύλι και τα κεράσια, είναι πλούσια σε μελατονίνη που μπορεί να βελτιώσει και ρυθμίσει την ποιότητα ύπνου.
6. Ροφήματα από βότανα: Το χαμομήλι χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τους θεραπευτές για την καταπολέμηση της νευρικότητας και της αϋπνίας. Ωστόσο, το μαύρο και το πράσινο τσάι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και θα πρέπει να αποφεύγονται το βράδυ.
7. Μέλι: Το μέλι μετριάζει τη νευρικότητα και βοηθάει στη χαλάρωση.
8. Αυγά: Τα αυγά περιέχουν τρυπτοφάνη. Ιδανική τροφή τα αυγά ποσέ ή και βραστά με τη συνοδεία λαχανικών, τα οποία συνιστούνται λίγες ώρες πριν τον ύπνο.
9. Τέλος, η έλλειψη σιδήρου, μαγνησίου καθώς, και η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 είναι υπεύθυνες για την κακή ποιότητα ύπνου. Μπορούμε να τις βρούμε στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, το λάχανο, το σπανάκι, στο μοσχαρίσιο κρέας και τα ψάρια. Ακόμα, θα πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση κάποιων τροφών διότι, μπορεί να επιφέρουν διαταραχές στον ύπνο. Ο καφές, το αλκοόλ, τα λιπαρά, η σοκολάτα και τα πορτοκάλια είναι μερικές από τις τροφές που πρέπει να ελλατώσουμε ή και να αποφύγουμε.
Πηγή: mylady.gr